Azure Virtual Desktop on älykäs ja joustava etätyöpöytäratkaisu

 
 

Hybrid Cloud
06 syys 22 Author: Björn Raunio

Azure Virtual Desktop (AVD) on täysin pilvipohjainen etätyöpöytäpalvelu, joka tarjoaa skaalautuvan ja helposti hallittavan ratkaisun sekä tarjoaa samalla käyttäjille saman käyttäjäkokemuksen kuin aiemmin. Kumppanina voit toimittaa kokonaisratkaisun asiakkaillesi ilman suuria alkuvaiheen investointeja ja rakentaa helposti omia tuotepaketteja TD SYNNEXn tuotteistaman automaation avulla.

Kim Pettersson on TD SYNNEXn Nordic Cloud Solutions -arkkitehti, ja tässä blogitekstissä hän kertoo, mitkä ovat AVD-ratkaisun tärkeimmät edut ja mikä tekee tästä palvelusta kiinnostavan kumppaneille.

Jos aloitamme perusasioista – mikä on AVD?

- Voisi sanoa, että AVD on luonnollinen kehityksen jatke aiemmille etätyöpöytäratkaisuille ja etätyösovelluksille. Verrattuna aiempiin ratkaisuihin, AVDn lisensointimalli on yksinkertaisempi. Aiemmista ratkaisuista vaadituille palvelin- ja client-lisensseille ei AVD-ratkaisussa ole tarve. AVD on täysin virtualisoitu pilvipohjainen ratkaisu, jonka käyttöoikeus sisältyy M365 Business Premium ja Enterprise-lisensseihin kuten E3 ja E5. Azuren pilvestä varatut resurssit laskutetaan tarpeen ja kulutuksen mukaan joten pääset liikkeelle pienelläkin alkuinvestoinnilla.   

Miten se eroaa RDS:stä?

- Azure Virtual Desktop on Azuren pilviresursseja hyödyntävä julkipilvipohjainen ratkaisu, RDS voi toimia joko on-premise tai pilviympäristöissä. RDS myös vaatii erilliset CAL-lisenssit ratkaisusta riippuen. Julkipilven hyödyt, kuten skaalaus, ovat täysimittaisesti käytettävissä AVDn puolella. Käyttäjäkokemus ja käytettävyys RDS-ratkaisuissa on monesti haasteellista ratkaisujen monimutkaisuuden vuoksi. AVDn kautta saat täyden Windows 10 työpöytäkokemuksen.  

AVD on ollut olemassa jo jonkin aikaa, mitä on tapahtunut sen lanseeramisen jälkeen?

- Sanoisin, että yksi asia, joka tekee tästä jännittävän ratkaisun, on se, että siihen tehdään jatkuvia parannuksia. Suuri harppaus tapahtui, kun palvelu nimettiin uudelleen WVD:stä (Windows Virtual Desktop) Azure Virtual Desktopiksi. Jo ennen sitä palvelu toimi Azuressa, mutta se ei ollut läheskään yhtä hyvin integroitu muuhun Azuren ympäristöön ja palveluihin kuin nykyään. Kehityskaaren aikana palvelu on parantunut teknisesti paljon ja siihen on lisätty aika paljon asioita.

Mikä on tärkeintä näiden uudistusten joukossa?

- MSIX-sovelluksen app attach-toiminnon ansiosta on nyt mahdollista ottaa käyttöön AVD-kone loppukäyttäjille, joille ei ole asennettu sovelluksia. Sen sijaan esimerkiksi Office- tai Visma-tuotteen asennus pakataan niin sanottuun MSIX-pakettiin. Kun käyttäjä kirjautuu sisään, tämä MSIX-paketti liitetään koneeseen ja se toimii vain kyseisen käyttäjän kohdalla. Sovellusta ei tarvitse koskaan pitää asennettuna koneelle, vaan sovellukset ajetaan aina tarvittaessa.

- Toinen asia, joka on lisätty, on niin sanottu sovellusten suoratoisto ulkopuolisille käyttäjille. Tässä mallissa käyttäjä- tai laitekohtaisista lisensseistä on luovuttu ja käyttö veloitetaan kuukausittaisen laskun muodossa. Perusajatus on että esimerkiksi SaaS-palvelu voidaan lisensoida ainoastaan toteutuneen käytön mukaan, eikä käyttö vaadi lisenssituotetta toimiakseen.

- Palvelun skaalautumiseen on tullut myös parannuksia. Suuremmissa ympäristöissä on mahdollista vaikuttaa kustannuksiin säätämällä aktiivisten koneiden määrää esimerkiksi toimistoaikana. Pienemmissä ympäristöissä voidaan hyödyntää start-on-demand-toimintoa. Jos yhtään AVD-palvelinta ei ole aktiivisena, niin käyttäjät voivat käynnistää sellaisen kirjautumalla vain sisään. Aiemmissa ratkaisuissa yleensä on ollut tarve erilliselle Domain Controller-palvelimelle, mutta nyt tämän sijaan voidaan käyttää pelkästään Azure AD-toiminnallisuutta. Hyötynä on tietenkin pienemmät kustannukset.  

- Lopuksi, käyttökokemuksessa on jatkuvasti parannuksia. Esimerkiksi Teamsin käyttökokemuksesta on tullut paljon parempi kuin alun perin.

Mitä hyötyä AVD:stä on kumppanille?

- Kuten kaikkien julkisen pilven palveluiden kohdalla, kumppanin ei tarvitse tehdä suuria investointeja omaan datakeskukseensa. AVD:n avulla voit kumppanina toimittaa asiakkaillesi nopeasti monimutkaisen etätyöpöytäratkaisun periaatteessa ilman alkuinvestointeja. RDS-tyyppiset ratkaisut saattavat vaatia suuriakin investointeja jo ennen kuin ensimmäinenkään asiakasprojekti on edes käynnistynyt. AVDn saat käyttöösi yksinkertaisesti, kustannustehokkaasti sekä voit sen käyttöönotossa hyödyntää TD SYNNEXn valmiita automatisointiratkaisuja. Siksi se on ratkaisu, jonka  ympärille voit myös melko helposti rakentaa omaa tuotteistusta sekä palvelutarjontaa.  

- Teknisesti on mahdollista automatisoida suuri osa AVD-asiakasprojekteja, mikä tarkoittaa kumppanille ajansäästöä projektien toistettavuuden avulla mutta silti huomioiden eri asiakkaiden omat tarpeet ja vaatimukset. AVD vaatii jonkin verran tietoa, mutta sanoisin, että kynnys on suhteellisen alhainen myös niille, jotka ovat melko uusia Azuressa. Verrattuna alkuvaiheeseen noin kolme vuotta sitten, AVD on jo kypsä tuote ja sen myötä helppo tuote jonka parissa työskennellä.

Entä mitkä ovat edut loppuasiakkaalle?

- Ensiksi, he välttävät perinteisen vaatimuksen dedikoidusta yhteydestä RDS-ympäristöön. AVD perustuu siihen, että kaikki liikenne tapahtuu suoraan internetin kautta. Loppuasiakkaan ei tarvitse tehdä mitään investointeja verkkolaitteisiin AVD-ratkaisun vuoksi, eikä sillä ole niin väliä, tapahtuuko istunnon avaus toimistolta vai käyttäjän kotoa. Tarvitset vain internet-yhteyden ja sinulla on pääsy AVD-ympäristöösi. Toinen merkittävä etu liittyy käyttökokemukseen. AVD-istunnon kautta koettu asiakaskokemus on hyvin samanlainen kuin tavallinen Windows-istunto ja siirtyminen näiden välillä on saumatonta.

- Taloudellisesti on tietysti myös suuri hyöty. Käyttäjillä, joilla on käytössään Microsoft 365 Business Premium tai mikä tahansa Enterprise-lisenssi, AVDn käyttöoikeus sisältyy näihin lisensseihin. Siten heidän kulut aiheutuvat ainoastaan pilvi-infrastruktuurin kuluista, joista tietenkin maksetaan ainoastaan käytön perusteella.

Millaisille loppuasiakkaille AVD-ratkaisu sopii?

- AVD sopii kaikenkokoisille käyttäjille ja ratkaisuna se on erittäin helposti skaalautuva. Sanoisin, että se sopii kaikille asiakkaille, jotka tarvitsevat tällä hetkellä etätyöpöytäratkaisua. AVDn edut koskettavat monia käyttäjäryhmiä, joillekin edut voivat liittyä kustannuksiin mutta joidenkin toisten kohdalla AVD voi toimia etätyön mahdollistajana. Näin esimerkiksi insinööri- ja suunnittelutoimistojen raskasta prosessointia vaativille palvelimille voidaan tarjota vaihtoehto joka on käytettävissä kaikkialta.  

Miten TD SYNNEX auttaa kumppaneita ja loppuasiakkaita pääsemään nopeimmin alkuun AVD:n kanssa?

- Olemme jo useiden vuosien ajan tarjonneet Click-2-Run-ratkaisuja, jotka sisältävät kaikki aloittamiseen tarvittavat komponentit. Click-2-Run on eräänlainen palvelupohja (template), joka ottaa käyttöön ennalta määrätyt resurssit Azure-ympäristöön, jotta sinun ei kumppanina tarvitse tehdä kyseistä työtä itse. Esimerkiksi toistettavuuden parantaminen Proof-of-Concept-tyyppisten projektien yhteydessä on selkeä etu.

- Click-2-Runin avulla aloittaminen on erittäin helppoa, mutta pystyt tietenkin räätälöimään AVD-ympäristöä asiakkaidesi haluamalla tavalla

- Click-2-Run ratkaisut ovat tietenkin ilmaisia TD SYNNEXn kumppaneille.

Onko olemassa myös tehokkaita tapoja hallita asiakkaan AVD-ratkaisua?

- Yksi ero Azure-ratkaisujen ja on premise-ratkaisujen välillä on se että Azure-ympäristöjen päivittäminen on helpompaa ja nopeampaa. Voit valita Azuren virtuaalikonevalikoimasta tarpeisiisi parhaiten sopivan vaihtoehdon, ja voit jatkossa päivittää koneen kapasiteettitarpeen muuttuessa joustavasti.

- Toinen asia, jota hyödynnetään pilvipohjaisten ratkaisujen kohdalla, on oikea mitoitus. Palvelut voidaan laajentaa joustavasti tarpeen kasvaessa eikä resursseja tarvitse ylimitoittaa kuten fyysisten palvelinten kohdalla. Pilviympäristöjen seuranta ja monitorointi ovat tärkeässä roolissa ja myös tässä TD SYNNEX voi auttaa kumppaneita.

- TD SYNNEX tarjoaa kumppaneilleen hallitun palveluratkaisun nimeltä Cloud Express.  Veloitamme kiinteän kuukausihinnan virtuaalikonetta kohden ja henkilökuntamme ottaa vastuun sekä palvelinten ja ratkaisujen ylläpidosta että oikean koon mitoituksesta.

Jos olet utelias kuulemaan lisää AVD-ratkaisuista, ota yhteyttä TD SYNNEXn Microsoft-tiimiin osoitteessa: cloudsoftware.fi@techdata.com. Kerromme mielellään lisää.