Microsoftin datakeskukset kestävän kehityksen edistäjänä

 
 

Hybrid Cloud, Enterprise Security
25 marras 22 Author: Björn Raunio

Sekä viranomaisten vaatimukset että asiakkaiden kasvava kysyntä ympäristöä paremmin huomioiville ratkaisuille tarkoittavat, että yritysten on tänä päivänä huomioitava ja vähennettävä omia ympäristövaikutuksiaan. Kumppaneille tämä tarjoaa kannustimia siirtyä konesaliin pohjautuvista ratkaisuista pilveen, mikä johtaa merkittäviin kestävän kehityksen hyötyihin sekä aleneviin energiakustannuksiin ja parempaan tietoturvaan.

Saavuttaaksemme Pariisin ilmastosopimuksessa asetetut ilmastotavoitteet, tarvitaan merkittävä ja kaikkia yrityksiä koskeva muutos. IT-toimialalla, kuten monilla muillakin aloilla, kestävää kehitystä edistävät ratkaisut ovat nykyään erittäin ajankohtaisia. Samalla EU:n tulevat vaatimukset yritysten vastuullisuusraportoinnille merkitsevät sitä, että tulevaisuudessa myös toimitusketjussa yhä useampien osapuolten on voitava raportoida ympäristövaikutuksista.

Microsoft on rakentanut ruotsalaisen datakeskuksensa edelläkävijäksi kestävän kehityksen näkökulmasta. Myös tulevan Suomen datakeskuksen johtavana ajatuksena on kyky vastata ilmastomuutoksen esiintuomiin tavoitteisiin. Pyysimme Yalle Elehua, Microsoftin kestävästä kehityksestä ja palvelinkeskuksista vastaavaa henkilöstöpäällikköä Ruotsissa, kertomaan meille lisää siitä, mitä etuja edellä kuvattu kehitys voi tarkoittaa kumppaneille ja millaisia uusia mahdollisuuksia tämä tarjoaa.

Kuinka tärkeää Microsoftin palvelinkeskusten kestävä kehitys on?

"Microsoftilla on ollut omat palvelinkeskukset vuodesta 1989, ja jo vuonna 2007 aloimme siirtyä kohti modulaarisesti standardoituja datakeskuksia, jotka on optimoitu vähentämään energiankulutusta. On tärkeää ymmärtää, kun verrataan Microsoftin nykyisiä datakeskuksia perinteiseen palvelinkeskukseen, että puhumme täysin erilaisesta mittakaavasta - jokaisessa rakennuksessa on useita satoja tuhansia palvelimia. Laitteet ovat standardoituja ja tiiviisti asennettuja. Tämä tarjoaa laajoja mittakaavaetuja ja avaa tien tehokkaalle optimoinnille energiankulutuksen näkökulmasta sekä myös muilla aloilla.

"Nykyään Microsoftilla on myös maailmanlaajuinen strategia ympäristövaikutusten merkittävälle vähennykselle, ja haluamme näyttää tässä myös esimerkkiä. Siksi panostamme paljon tutkimus- ja kehitystyöhön datakeskuksiemme ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Merkittävänä tekijänä tässä tapauksessa on kasvihuonepäästöjen minimointi. Tarkastelemme sekä suoria että epäsuoria päästöjä (GHG Protocol-standardin mukaiset Scope 1 ja Scope 2 päästöt) omassa toiminnassamme sekä toimitusketjun aiheuttamia päästöjä (Scope 3 päästöt). Lähestymistapamme on erittäin laaja-alainen, seuraamme edellä mainittujen lisäksi myös vedenkäyttöön, jätteiden kierrätykseen sekä biodiversiteettiin vaikuttavia tekijöitä.

Miten Microsoftin datakeskukset on rakennettu kestävän kehityksen näkökulmasta?

"Datakeskuksemme on suunniteltu kaikilta osin siten, että ne aiheuttavat mahdollisimman vähän ympäristövaikutuksia. Pohjoismaissa on poikkeuksellisen suotuisat olosuhteet, hyvä uusiutuvan sähkön tarjonta ja ilmasto, joka vähentää jäähdytystarvetta. Microsoftin ruotsalaisissa palvelinkeskuksissa olemme saavuttaneet ehdottomasti pisimmälle kestävän kehityksen tavoitteemme. Ensiksi, itse rakennus on rakennettu LEED-ympäristöstandardin korkeimman tason mukaiseksi, mikä tarkoittaa, että se täyttää erittäin korkeat vaatimukset esimerkiksi energiankäytön, materiaalivalintojen ja rakenteiden suhteen.

"Olemme myös rakentaneet palvelin-infrastruktuuria useiden kestävyysnäkökohtien osalta. Ensinnäkin minimoimme aiemmin mainittujen Scope 1, 2 ja 3 alueiden hiilidioksidipäästöt. Tähän sisältyy kaiken keskukseen menevän valmistus, kaiken kuljetukseen liittyvän sekä kaiken näiden kierrätykseen liittyvät toiminteet. Verrattuna oman datakeskuksen pyörittämiseen, asiakkaamme voivat pienentää hiilijalanjälkeään jopa 98 prosenttia. Tämä johtuu osittain siitä, että meillä on sopimus vihreän sähkön toimittamisesta 24/7, joka tarkoittaa että meillä on jatkuvasti 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa käytössämme. Toiseksi tämä riippuu myös siitä, kuinka tehokkaasti käytämme datakeskuksen energiaa. Olemme minimoineet energiantarpeemme myös muiden osa-alueiden kohdalla. Meillä ei esimerkiksi ole aktiivista jäähdytystä (ilmastointia) palvelimien jäähdytykseen. Jäähdytykseen käytämme ulkoilmaa.

"Tämän lisäksi, otamme hyvin huomioon myös muutkin näkökohdat kuin hiilidioksidipäästöt, kuten esimerkiksi jätteidenkäsittelyssä, jossa meillä on maailmanlaajuinen tavoite saavuttaa jätteettömyys  datakeskuksissamme vuoteen 2030 mennessä. Pitkällä aikavälillä näemme mahdollisuuden kierrättää 90 prosenttia käytöstä poistetuista komponenteistamme ja kierrättää 12 000 palvelinta kuukaudessa uudelleenkäyttöä varten. Tämä on myös tärkeä osa ilmastojalanjäljen pienentämistä koko ketjussa. Panostamme myös vedenkäytön minimointiin jossa meidän tavoitteemme on vedentarpeen vähentäminen 95 prosentilla vuoteen 2024 mennessä.

Miten kestävyysraportointia koskevat EU:n uudet säännöt voivat vaikuttaa kumppaneiden tekemiin valintoihin?

" Monet yritykset ovat jo aiemminkin halunneet saada paremman ymmärryksen omista ympäristövaikutuksistaan, mutta sääntömuutoksen myötä monet yritykset tulevat näiden raportointivaatimusten piiriin. Näiden vaatimusten tavoite on lisätä avoimuutta yritysten kasvihuonepäästöjen kulutuksesta mikä toisaalta luo painetta kaikille datakeskuksia ylläpitäville yrityksille, pääosin haasteena on kuinka raportoida kunkin asiakkaan käyttämä hiilijalanjälki. Tämän tyyppinen raportointi saattaa aiheuttaa lisäkustannuksia. Vaihtoehtona Azure tarjoaa valmiin mallin jonka avulla jokainen asiakas voi nähdä oman Scope 1, 2 ja 3 -päästöjalanjälkensä.

Tarjoavatko Microsoftin palvelinkeskukset etuja myös voimakkaasti kohonneiden sähkökustannusten muodossa?

"Tänä päivänä kumppanit, joiden liiketoimintamalli perustuu oman konesalin käyttöön, saattavat kamppailla kohonneiden kustannusten kanssa. Tämä voi myös johtaa myyntikatteen pienenemiseen, erityisesti karanneiden sähkökustannusten johdosta. Kuten aiemmin totesin, Microsoftin datakeskuksessamme saavutamme säästöjä pitkän aikavälin energiatehokkuuden ansiosta. Arvioimme, että tämän vaikutus saattaa olla jopa  93 prosenttia energiatehokkaampi verrattuna omaa konesalia käyttäviin yrityksiin.

Ja kun on kyse turvallisuudesta?

" Kysymys, joka sinun kumppanina tulisi kysyä itseltäsi, on, missä määrin voit täyttää kaikki asiakkaidesi tänään asettamat turvallisuusvaatimukset. Tässä on useita ulottuvuuksia. Osittain kyse on puhtaasti fyysisestä tai rakenteellisesta turvallisuudesta. Microsoftin palvelinkeskuksissa on laaja suojaus rakennusten ympärillä sekä turvallisuudesta vastaava tiimi, jonka tavoite on huolehtia yllättävistäkin tilanteista, kuten luonnonkatastrofeista tai haitallisten toimijoiden häiriköinnistä. Konesalien välinen kahdennus huolehtii siitä että jos yhden alueen tai salin kanssa on ongelmia, toinen vastaava ottaa huolehtiakseen työkuormien suorituksen. Kaikki Microsoftin palvelinkeskukset koostuvat kolmesta toisistaan erillään toimivista palvelualueesta (Availability Zones). Tuhoamme myös kaikki dataa sisältävät laitteet (kiintolevyt, muistisirut jne) paikan päällä parhaan mahdollisen turvallisuuden takaamiseksi.

Toisaalta kyse on myös Microsoftin sitoutumisesta taisteluun tietomurtoja ja tietoturvarikollisuutta vastaan. Microsoft analysoi yhdeksän miljardia uhkatilannetta vuodessa ja aikoo investoida 20 miljardia dollaria pelkästään kyberturvallisuuteen seuraavien viiden vuoden aikana. Olemme sertifioituja useiden alan standardien mukaisesti ja rakennamme tietoturvan pilveen alusta alkaen.

Miten kestävän kehityksen hyödyntäminen auttaa kumppaneiden mahdollisuuksia siirtyä pilveen?

"Muutos kestävään yhteiskuntaan tarkoittaa, että nyt kohtaamme monia nopeita muutoksia. Uudet lait ja vaatimukset kestävän kehityksen alalla lisäävät kustannuksia ja vähentävät marginaaleja niille, jotka haluavat jatkaa IT-infrastruktuurin tarjoamista omiin datakeskuksiinsa perustuvalla liiketoimintamallilla. Tämän lisäksi on huomioitava nykyinen toimintaympäristö, jossa komponenttipula, kasvava tarve osaaville resursseille, käyttökustannusten kasvu ja turvallisuusuhat aiheuttavat jo suuria haasteita. Vaihtoehtona on keskittää IT-infrastruktuuri Microsoftin konesaleihin ja keskittyä kumppanina sen sijaan uusiin pilvessä luotuihin liiketoimintamahdollisuuksiin. Kumppaneilla on valtava potentiaali tarjota omia jatkuvia palveluita, ja TD SYNNEX:llä tätä tukevaa tarjontaa sekä laaja kumppaniohjelma, joka voi auttaa sinua tämän matkan varrella.

 

Ota yhteyttä TD SYNNEX yhteyshenkilöösi, jos haluat kumppanina tietää enemmän palvelinkuormien siirtämisestä Azureen ja mitä liiketoimintamahdollisuuksia sitten avautuu.